Velikonoční pohár ve svařování

Šumperk hostil mezikrajskou soutěž mladých svářečů.

Velikonoční pohár ve svařování, který pro středoškoláky vyhlašuje a pořádá Střední škola řemesel v Šumperku, dospěl letos do svého pátého ročníku. V regionu jde o unikátní soutěž, a to nejen pro její celonárodní dosah. Řada hostů z různých koutů České republiky zde každoročně získává možnost předvést své svářečské schopnosti a příležitost pro výměnu zkušeností.

Soutěže, jež se konala ve středu 12. dubna pod záštitou generálního partnera ŠKODA PARS, a.s., se zúčastnilo osmnáct žáků z celkem devíti odborných středních škol Olomouckého, Moravskoslezského, Plzeňského a Pardubického kraje.

Hlavní soutěžní klání, které sestávalo z praktického provedení svárového spoje metodou obloukového svařování tavící se elektrodou v aktivním plynu, teoretických znalostí technologie a dodržování bezpečnostních předpisů při svařování, provázel doprovodný program. Jeho součástí byla také exkurze ve firmě KUBÍČEK VHS, s.r.o. z Maršíkova, která se zabývá výrobou dmychadel, ukázky práce kolaborativního robota či virtuální svařování, tedy svařování na trenažéru. Trenažér svařování pro tuto akci zajistila spolu s odbornou obsluhou firma EWM. Ti nejlepší svářeči si odnesli hodnotné ceny, jež do soutěže věnoval hlavní partner akce firma ŠKODA PARS a.s., člen skupiny ŠKODA.

Svářečů je v posledních letech ve firmách velký nedostatek, jelikož zámečnictví a vůbec technické řemeslo není ve společnosti příliš populární. Jedním z hlavních cílů této soutěže je právě probudit u žáků zájem o svařování. Podporovat a zviditelňovat tyto obory a přitáhnout k nim mladé lidi je velmi důležité, a to především proto, že je Česká republika průmyslová země a strojírenství je tradičně jedním z nosných oborů olomouckého regionu.

Technické obory mají velkou perspektivu, modernizace a robotizace firem jde mílovými kroku dopředu a dnešní pracovní podmínky jsou neporovnatelně lepší než před lety. To si uvědomuje také šumperská Střední škola řemesel, která cíleně pracuje na modernizaci výuky a systematicky zavádí inovativní prvky do vzdělávání. Příkladem je i kolaborativní robot, který mladým svářečům zprostředkovává moderní vzdělávání, vede k přesnější a čistší práci a z absolventů školy činí hotové odborníky i pro práci v automatizovaných provozech. „Kobota“ škola pořídila za významné finanční podpory spolupracujících firem. Vychovávat a vzdělávat mladé lidi tak, aby byly jejich znalosti a dovednosti konkurenceschopné není možné bez intenzivní a oboustranně prospěšné podpory a spolupráce mezi školou a firmami.

Vedle generálního partnera, firmy ŠKODA PARS, a.s., se na organizaci a sponzoringu akce podílely firmy ESAB Vamberk, s.r.o., Krako - Welding s.r.o., Festo-Štodt, s.r.o., Linde Gas, a.s. Ostrava, Kedul Šumperk, s.r.o., FIRRO – Michal Rozbroj, EWM Hightec Welding Sales, s.r.o., Brusivo Bludov.

Velikonoční pohár ve svařování, jež je součástí Sektorové dohody v elektronice v Olomouckém kraji, podpořil také zástupce zřizovatele Ing. Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje, místostarosta města Šumperka Mgr. Hošek a zástupce firmy WTC Písečná Bc. Kossler.

×