Exkurze strojařů ve firmě FORVIA HELLA

 Exkurze proběhla 26. 9. 2023 a zúčastnila se jí třída ST4 s pedagogickým doprovodem Ing. Koňarikem a Ing. Jílkem.
 Po příjezdu se nás ujaly personální pracovnice z firmy a na úvod pro nás přichystaly prezentaci týkající se založení firmy až po současnou výrobu. Firma Forvia Hella v Mohelnici vyrábí světlomety do automobilů. Firma představuje špičku ve svém oboru. Byly nám představeny nejnovější technologie, které se v současné době v oblasti světlometů vyrábějí. V Mohelnici se vyrábějí světlomety pro automobily řady BMW, Audi, Mercedes, Renault, Škoda atd.

Po krátké prezentaci jsme se přesunuli na tzv. předvýrobu. Jedná se o výrobu plastových dílů, a to hlavních částí světlometů. Výroba probíhá z plastového granulátu na vstřikolisech. Jedná se o výrobu pouzder, skel, reflektorů a různých rámečků. Vše jsme si z blízky prohlédli.

Po vzhlédnutí předvýroby jsme se s jiným mistrem přesunuli na samotnou montáž světlometů. Žáci viděli robotizovaná pracoviště, kde monotónní práci zastává kolaborativní robot a také jsme viděli z velké části plně automatizovanou montážní linku na výrobu světlometů řady BMW.

Žákům třídy ST4 se exkurze velice líbila, pochvalovali si čisté a tiché prostředí. Na vlastní oči viděli nejmodernější automatizované linky na výrobu světlometů. Pevně věřím, že některé žáky výroba ve firmě Forvia Hella v Mohelnici natolik zaujala, že se budou chtít po ukončení studia zde ucházet o práci.
               

×