Exkurze ve firmě Morawa wood product s.r.o.

Dne 13. 4. 2023 se třídy NS2 a NS3 zúčastnily exkurze do společnosti Morava wood product s.r.o., která sídlí v Uničově. Celou exkurzí provázel  pan Ing. Chromý. Firma se zabývá výrobou dřevěných podlah, které prodává své výrobky především do Spojených států amerických. 

Společně se studenty jsme měli možnost vidět celý proces výroby podlah včetně zpracování odpadu. Viděli jsme pracoviště, kde dochází k příjmu holé kulatiny, kde dochází zároveň k prvnímu opracování dřeva - odkornění kulatin a následnému podélnému zpracování na řezivo. Zde proběhl výklad o správném sušení dřeva a správném udržení vlhkosti ve dřevě po celou dobu výrobního procesu. Studenti měli možnost fyzicky vstoupit a zkusit teplotu sušárny na dřevo. Vedle prvotního zpracování studenti nahlédlipřímo do výroby, kde největším lákadlem bylo využití umělé inteligence, která skenovala projíždějící nařezané desky a posílala informaci dalšímu stroji – pile, která dle pokynu od umělé inteligence prováděla řezy podle naprogramovaných parametrů. Dále jsme viděli automatický proces nanášení jednotlivých vrstev laků. Na závěr exkurze jsme sledovali zpracování odpadu na brikety, které jsou nedílnou součástí zisků společnosti.

Studenti si odnesli “suvenýr” v podobě vzorku podlahy a exkurzi hodnotili velice kladně hlavně díky detailnímu výkladu pana Chromého a doplňujícím zajímavostem ze strany výrobního ředitele společnosti.

 

 
 

 

×