Mezinárodní kulturní festival Global Village

                                       Šumperská Střední škola řemesel je světová.
V polovině října se stala Střední škola řemesel v Šumperku dějištěm mezinárodního kulturního festivalu Global Village. Jeho cílem je spojit mladé lidi odlišných kultur a národností a umožnit jim seznámit se s tradicemi, zvyky, politickou, sociální, ekonomickou a kulturní situací daných zemí. Kdo si tuto událost nenechal ujít, měl možnost nasát exotickou atmosféru, která školu prostupovala, doslova všemi smysly.

Haşim z Turecka, Raphael z Německa, Thomas ze Švédska, Viktors, Aigars a Rolands z Lotyšska a místní žáci prezentující Českou republiku, Spojené státy Americké a Velkou Británii zprostředkovali návštěvníkům interaktivní setkání s danými kulturami. Své prezentace doplnili ukázkami toho nejtypičtějšího pro danou zemi a ochutnávkou tamních gastronomických lahůdek. Ochotně rovněž odpovídali na zvídavé otázky návštěvníků.

Mohli jsme se tak například dozvědět, proč Švédové nekupují balenou vodu, že nalepení známky s britskou královnou na pohlednici vzhůru nohama je považováno za trestný čin, jak se dostat do hlavního stanu mnichovského Oktoberfestu, zda je v Turecku větší spotřeba kebabu nebo tureckého medu, že o vynález hromosvodu, kompasu, kostky cukru, hlubotisku, Semtexu, obloukové lampy či kontaktních čoček se zasloužili Češi, kolik léčivých rostlin tvoří tradiční recepturu rižského bylinného likéru Riga Black Balsam nebo to, že oficiálním zvířetem Kalifornie je grizzly, přestože tam nikdo žádného od roku 1922 neviděl.

Nadšení a motivace
Akce se konala u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU, v rámci Dnů Erasmu a pod záštitou organizace AIESEC. Proto bylo jedno stanoviště věnováno Evropě jako celku. Zástupci žákovského parlamentu zde přiblížili evropské hodnoty a představili příklady mezinárodní spolupráce, kterou škola pro žáky a pedagogy realizuje prostřednictvím projektů ERASMUS+ a dalších programů. Své znalosti pak změřily týmy tvořené třídními kolektivy ve vědomostním soutěžním klání. Ceny do soutěže věnovala národní agentura Dům zahraniční spolupráce.

Součástí programu bylo také pásmo inspirativních přednášek s názvem Můj příběh, jež si pro své spolužáky, pedagogy a veřejnost připravili žáci a absolventi školy, kteří již sami něčeho dosáhli. Záměrem nebylo pouze zasvětit diváky do daného oboru či činnosti, ale hlavně předat nadšení a motivaci. Svůj příběh sdílelo celkem šest nadaných mladých lidí.

Každý umí něco
Jirka návštěvníky svou prezentací přesvědčil o tom, že skateboarding není pouze sport, ale životní styl. Kryštof popsal svou profesní cestu od vyučení se obráběčem kovů, přes maturitní i vysokoškolská studia k současné pozici HR Project Coordinator v nadnárodní strojírenské firmě. Ondra s Adélkou představili svůj úspěšný startupový projekt Výstřel do tmy!, v němž zkombinovali kavárnu a obchod s designovým zbožím. Nakonec se ujal slova perfektně sehraný tandem Lukáš s Gabrielem, oba medailisté ve svých kategoriích, kteří nechali diváky nahlédnout do mladého sportovního odvětví kendaming, jež vzešlo z tradiční japonské hračky.

Akci si nenechal ujít ani pan senátor a nový starosta města Šumperka Miroslav Adámek, který si pár triků s kendamou také vyzkoušel. „Zatímco kluci ze šumperské Střední školy řemesel zvládají triky s kendamou naprosto excelentně, já jsem pohořel,“ okomentoval s úsměvem Adámek a dodal: „Ale to nevadí, každý umí něco. To se ukázalo nejen během dnešní akce. Díky kvalitní pedagogické práci školy nám v Šumperku vyrostlo a roste spousta šikovných řemeslníků v různých oborech.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

×