Exkurze ve firmě Urdiamant s.r.o

Dne 21. 6. 2024 jsme uskutečnili odbornou exkurzi pro žáky prvního ročníku oboru Obráběč a Strojírenství, do firmy Urdiamant s.r.o. v Šumperku.

Skupinu jsme rozdělili na dvě části. První šla s panem Laštůvkou, který žáky provedl provozem, který je zaměřen na výrobu brousících kotoučů. Žáci se dozvěděli, z čeho se brusná vrstva skládá a jakým způsobem se zhotovuje. Pro žáky – obráběče byla zajímavá především část, kde se soustruží nejdříve tělesa kotoučů a následně přesnější soustružení výsledného tvaru kotouče.

Druhá skupina absolvovala prohlídku s paní Bendovou, která žáky provedla provozem týkajícího se výroby vrtacích korunek a řezacích kotoučů. Tyto nástroje se používají pro dělení materiálu jako je beton, asfalt a horniny včetně ocelových armatur. Potom se obě skupiny prohodily.

Naši žáci se dozvěděli, jakým způsobem funguje výroba ve středně veliké firmě s téměř domácím prostředím. Firma Urdiamant má potenciál nabídnout našim žákům pracovní místa se zaměřením na konvenční obrábění. Pro naše žáky byla exkurze velmi přínosná, neboť se dozvěděli spoustu informací o výrobě diamantových brousicích a řezacích nástrojích.

×