Exkurze v prodejně COOP v Ústí nad Orlicí

Obchodníci ze Střední školy řemesel v Šumperku se přesvědčili, že plně automatizované prodejny nejsou sci-fi.

Současná technologická revoluce průmyslu mění svět, což se promítá do všech oblastí našeho života. Na automatizované provozy dnes narazíme nejen ve velkých strojírenských firmách, ale také například v prodejně COOP Konzum 24/7 v Ústí nad Orlicí, kam na konci školního roku vyrazili žáci oboru obchodník v doprovodu učitelek odborného výcviku na exkurzi.  

Maloobchodní síť COOP je v Česku průkopníkem otevírání automatických prodejen, kde lze nakupovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Prodejna funguje během standardní otevírací doby jako běžný obchod se zaměstnanci, kteří obsluhují zákazníky, doplňují zboží a připravují vše na večerní a noční prodej, mimo tuto dobu pak už jen v automatickém režimu. Základem tohoto způsobu nakupování je užívání bankovní identity - vstup je tedy umožněn pouze zletilým zákazníkům speciální aplikací, která vygeneruje QR kód opravňující ke vstupu i opuštění prodejny. Díky tomu je každý zákazník jednoznačně identifikován a v případě potřeby snadno dohledatelný. Prostor prodejny je navíc kompletně pokryt kamerovým systémem. K bezpečnosti napomáhá i napojení na pult centrální ochrany. Samotný nákup pak probíhá prostřednictvím samoobslužné poklady. Součástí obchodu je i výdejna zboží objednaného přes e-shop. Nedaleko od nového obchodu již COOP Konzum provozuje i automatickou benzínovou pumpu.  

Čekání na večerní samoobslužný provoz si žáci zkrátili prohlídkou komplexu zámku, růžové zahrady, obory a mini zoo v nedalekých Častolovicích.  

×