Návštěva evropského veletrhu

Šumperští strojaři navštívili jeden z nejvýznamnějších evropských veletrhů v oboru.

 Dne 6. října 2022 se v brzkých ranních hodinách vydala asi padesátičlenná výprava strojařů ze Střední školy řemesel, Šumperk směr Brno, kde se konal již 63. Mezinárodní strojírenský veletrh. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších veletrhů v Evropě, do nějž bylo letos zapojeno přes 1200 firem ze 41 zemí světa. V 8 pavilonech vystavovaly své inovativní technologické novinky a rozličná digitální řešení pro průmysl budoucnosti. Stěžejním oborem veletrhu bylo obrábění a tváření.

Každý ze zúčastněných žáků si zde našel to, co jej zajímá a čemu by se v budoucnu rád věnoval. Prezentace svařovací techniky WELDING zaujala zejména žáky obrů mechanik strojů a zařízení a strojní mechanik. Obráběči kovů a jejich kolegové z oboru strojírenství – obsluha CNC strojů strávili zase nejvíce času u stánků firem vystavujících obráběcí centra, stroje a nástroje. Velmi podnětné byly i expozice s upínací technikou, které představily řadu novinek. Celým veletrhem se nesly nové směry průmyslového vývoje – robotizace a digitalizace.

Milé setkání nás čekalo na stanovišti firmy DORMER PRAMET, s níž máme navázánu dlouhodobou spolupráci a jejíž zástupci s našimi žáky velice živě a konstruktivně diskutovali o oboru i možnostech uplatnění. Pro učitele bylo velice příjemné slyšet od zástupců firmy slova chvály na naše žáky, na jejich zájem o obor, znalosti, přístup a celkové vystupování.

Tato akce byla pro žáky naší školy velkým přínosem, neboť mimo jiné zjistili, jaké možnosti se jim jako budoucím absolventům KOVO oborů nabízejí a kam mohou směřovat jejich další kroky.

×